Reader Comments

Gantole Hill

by Mr kota bunga adam (2017-09-20)


13. Gantole Hill

Bukit Gantole

Masih terletak di kawasan pelancongan Agro Gunung Mas, Bukit Gantole puncak menawarkan pengalaman yang berbeza untuk pelawat. Rasa sensasi terbang menggunakan gantole dari ketinggian 1,200 meter di atas paras laut. Pelawat akan diiringi oleh seorang pengajar yang berpengalaman dengan peralatan yang selamat dan selamat.

Untuk menikmati pemandangan lembah di Gunung Mas dengan menggunakan hiasan gantung, anda perlu membayar sekitar Rp350.000 seorang untuk 1 penerbangan. Biasanya, jurulatih akan memutuskan sama ada arah angin dan kelajuan serta cuaca sesuai untuk penerbangan selamat.Bukit Gantole sesuai untuk mereka yang suka mencetuskan adrenalin dan mencari pengalaman baru.

18. Curug Ciherang

Curug Ciherang

Ciherang adalah salah satu air terjun yang dikelola oleh Perhutani Bogor. Malangnya, air terjun ini tidak mempunyai kolam seperti yang dimiliki Curug Panjang, Curug Cilember, dan Curug Kembar.Tetapi anda tidak perlu kecewa, di kawasan Ciherang Curug terdapat sebuah rumah pokok yang dibina di antara dua pokok gergasi yang anda ketahui.

Anda boleh dengan bebas mendaki ke puncak rumah pokok dan mengambil gambar dengan panorama puncak dari ketinggian. Untuk memasuki kawasan Curug Ciherang, anda hanya perlu membayar tiket hanya Rp5.000 sahaja. Waktu operasi Ciherang Curug adalah pada hari Isnin-Ahad dari jam 08:00 hingga 18:00 malam.

 19. Telaga Warna Puncak

Telaga Warna puncak

Siapa sangka Puncak mempunyai telaga warna yang tidak kurang cantik seperti di Dieng ? Warna Tasik adalah tasik semula jadi yang mempunyai warna biru, hijau dan coklat yang boleh berubah. Terletak tidak jauh dari ibu kota, tepatnya di Desa Tugu Utara, Kecamatan Cisarua, Bogor. Lokasinya agak jauh dari lebuh raya menjadikan tarikan pelancong di Puncak tidak diketahui pelancong.

Mengikut legenda masyarakat, Telaga Warna dibentuk oleh Puteri Nyi Mas Gilang Rukmini yang melempar perhiasan yang dibuat dari batu permata yang memberi rakyatnya lemas ke seluruh kerajaan ke dalam tasik yang muncul dari kepingan perhiasan. Malah, perubahan warna berlaku kerana pergerakan tumbuhan alga di dasar tasik.

Harga pintu masuk Telaga Warna hanya Rp7,500 per orang. Di dalam tasik, rakit yang ada dan bot-bot kembung boleh disewa untuk mengelilingi tasik. Untuk aktiviti yang lebih mencabar, cuba juga luncur gantung ini di atas Lake Colors.